DEPREM SONRASI PSİKOSOSYAL PSİKOEĞİTİM FAALİYETLERİ

DEPREM SONRASI PSİKOSOSYAL PSİKOEĞİTİM FAALİYETLERİ

Deprem Bölgesinde MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 172 Psikososyal Birimi oluşturmuş ve bu birimlerde 4000 rehber öğretmen / psikolojik danışman görev yapmaktadır.

 

Bölgemizden (Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam) 11 arkadaşımız da bu görevlere katılmıştır.

 

PSİKOSOSYAL DESTEK EYLEM PLANI VE PSİKOSOSYAL DESTEK PROGRAMLARI

14.02.2023 279

Psikososyal Koruma, Önleme ve Krize Müdahale Hizmetleri Yönergesi (2019 NİSAN Tebliğler Dergisi) 13. Maddesinde Okul psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale ekibi toplantıları "a)Okul ekibi birinci dönemin başı, ikinci dönemin başı ve ikinci dönemin sonu olmak üzere yılda üç kez ve ihtiyaç duyulan hâllerde toplanır."  şeklinde açıklanmaktadır.

 

Okullarımızda eğitim öğretimin başladığı ilk günlerde ikinci dönem toplantısının geciktirilmeden yapılması, toplantıda

 

Okulun öğrenci ve öğretmen kayıplarının değerlendirilmesi,

 

Sınıf ve okul risk haritalarının buna göre güncellenmesi,

 

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, RAM, İl/İlçe psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale ekibi çalışmalarının takip edilmesi,

 

Okula naklen gelen veya okul öğrencilerinden deprem bölgesinde bulunanların değerlendirilmesi,

 

Okulda yapılacak çalışmaların görüşülmesi gerekmektedir.

 

Aynı şekilde ilçelerimizde de "İlçe psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale ekipleri" toplanmalı ve özellikle deprem olmak üzere ilgili konuları değerlendirmelidir.

 

Okulda toplantıların planlaması ve gerekli çalışmaların yapılması, yapılan çalışmaların tüm rehberlik çalışmalarında olduğu gibi e-rehberliğe işlemesi, farklı bir durum ile karşılaşıldığında ilçe ekibi ve RAM Rehberlik Bölümü ile paylaşılması uygun olacaktır.

 

Kaynak: MEB